tchèque : Petržel korenová

Bienvenue sur le forum Freelang.com !

Moderators: kokoyaya, Beaumont, Sisyphe

Post Reply
User avatar
patmos
Membre / Member
Posts: 5760
Joined: 16 Sep 2005 09:54
Location: Quelque part entre Lille - Calais -Dunkerque

tchèque : Petržel korenová

Post by patmos »

Toujours à la recherche de légumes nouveaux à cultiver je suis à la recherche de variétés de persil à racine (variété de persil séléectionné pour la racine, qui ressemble à une carotte blanche, en plus trapue, excellent en rémoulade)

C'est une spécialité d'Europe centrale, ou on trouve des formes plus variés et apparemment plus performante que celle qu'on trouve (rarement) chez nous..

Si un "tchecophone" (on dit comme ça ou il y a un autre mot ?) pouvais traduire succintement les descriptions des variétés suivantes. (le dernier paragraphes de chaques variété semble concerner la durée de culture et l'espacement, inutile de traduire si ce n'est que ça).

Merci d'avance :hello:

Petržel : persil c'est évident
kořenová : tubéreux ?

Konika
Druh: Petržel kořenová
Popis:
Poloraná odrůda, vhodná pro letní sklizeň s natí, ale i pro podzimní sklizeň bez natě a pro skladování. Kratší, na povrchu hladký, široce kuželovitý kořen dorůstá délky 12 - 15 cm. Aromatická dužnina je krémově bílá, u středu s nevýrazným mramorováním.
Vegetační doba od výsevu je 160 - 170 dnů. Doporučený spon je 30 x 7 cm.

Alba
Druh: Petržel kořenová
Popis:
Polopozdní až pozdní odrůda, určená pro přímý konzum, průmyslové zpracování i ke skladování. Kořen je středně dlouhý, protáhle trojúhelníkovitý, s hladkým bílým povrchem.
Kořeny mají vysokou odolnost proti větvení a dorůstá délky 15 - 18 cm. Aromatická dužnina vyniká bílou barvou a netmavne ani po konzervaci. Odrůda má vysokou odolnost proti rzivosti, proti padlí na listech i proti chorobám při skladování.
Vegetační doba od výsevu je 175 - 195 dní. Výsev co nejdříve na jaře do sponu 30 x 7 cm.
Doporučuje se pěstování na hrůbcích, zejména na těžších půdách.

Hanácká
Druh: Petržel kořenová
Popis:
Pozdní odrůda, určená ke skladování. Polodlouhý, kuželovitý až kyjovitý kořen má krémově bílou barvu a dorůstá délky 14 - 17 cm. Aromatickou dužninu tvoří převážně kompaktní srdce bílé barvy s nevýrazným mramorováním.
Odrůda má dobrou odolnost proti rzivosti i proti chorobám při skladování.
Vegetační doba od výsevu je 180 - 200 dní. Výsev co nejdříve na jaře do sponu 30 x 7 cm.

Olomoucká dlouhá
Druh: Petržel kořenová
Popis:
Pozdní odrůda, určená pro podzimní sklizeň bez natě a k dlouhodobému skladování. Dlouhý, kuželovitý kořen má šedobílou barvu. Kompaktní, aromatická dužnina je smetanově bílá.
Odrůda má velkou odolnost proti rzivosti kořenů i proti chorobám při skladování. Dobře snáší přísušky v letním období. Kořen dorůstá délky 22 - 25 cm.
Vegetační doba od výsevu je 185 - 205 dní. Doporučený spon je 30 x 7 cm.

Je suis aussi intéréssé par des rapports culinaires sur l'usage que l'on en fait dans les Balkans et en Europe centrale.
User avatar
patmos
Membre / Member
Posts: 5760
Joined: 16 Sep 2005 09:54
Location: Quelque part entre Lille - Calais -Dunkerque

Post by patmos »

up :hello:

Toujours intéréssé pour en savoir plus sur ces variétés de persil.

Je n'ai pas besoin d'une traduction parfaite, juste les particularité des variétés.
User avatar
patmos
Membre / Member
Posts: 5760
Joined: 16 Sep 2005 09:54
Location: Quelque part entre Lille - Calais -Dunkerque

Post by patmos »

up up !!
LUL
Guest

Post by LUL »

Bonjour,

juste en vitesse:

oui, il s'agit bien du persil tubereux / percil à racine.

Des rapports culinaires? Ben, on en met partout :D !
User avatar
patmos
Membre / Member
Posts: 5760
Joined: 16 Sep 2005 09:54
Location: Quelque part entre Lille - Calais -Dunkerque

Post by patmos »

LUL wrote:Bonjour,

juste en vitesse:

oui, il s'agit bien du persil tubereux / percil à racine.!
Ben ça je le savais, ce qui m'intéresserai ce sont les particularité (agronomique) des différentes varitétés
LUL wrote:Des rapports culinaires? Ben, on en met partout :D !
Cru , cuit ????
(J'aime beaucop cru en rémoulade, je n'ai pas encore essayé cuit)
Post Reply